ZAGOSPODAROWNIE RESZTEK POŻNIWNYCH

Resztki pożniwne  to pozostałości po zbiorze roślin uprawnych na polu. W zależności od gatunku rośliny są to korzenie, rozdrobniona słoma, odpady z młócki kombajnu, ziarno wykruszone podczas koszenia, niezebrane przez maszyny bulwy i korzenie roślin, liście.

Wartość resztek pożniwnych jest różna, w zależności od uprawianego gatunku. To oczywiście kolejny powód, aby zapobiegać monokulturze i wprowadzać gatunki, które oprócz aspektu finansowego przyczyniają się do „odpoczynku” gleby.

Resztki pożniwne stanowią bogate źródło składników pokarmowych, a ich odpowiednie zagospodarowanie po zbiorach i wykorzystanie jako nawóz przynosi wiele korzyści dla jakości gleby. Mają one pozytywny wpływ również na zasobność wody, co ze względu na częste susze w ostatnich latach jest kluczowe dla zachowania jej żyzności. Pozostawiając resztki pożniwne na polu, zachowujemy odpowiedni poziom próchnicy w glebie, która ogranicza parowanie wody. Zawarty w niej potas równie pozytywnie wpływa na magazynowanie wody i odporność roślin na stres.

Rozkład resztek pożniwnych można przyspieszyć i kontrolować stosując dedykowane produkty oraz konkretną dawkę azotu. Przykładem preparatu rozpoczynającego i przyśpieszającego rozkład resztek pożniwnych jest Jest to biopreparat zawierający unikalne bakterie z rodzaju Bacillus spp., które cechuje zdolność do szybkiego przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i cenne składniki pokarmowe. Bakterie znacząco ograniczają rozwój patogenów glebowych, które zimują w resztkach pożniwnych, zwiększając jednocześnie zdrowotność i potencjał plonotwórczy roślin następczych. Skutkiem użycia preparatu jest wzrost aktywności mikrobiologicznej gleby, a tym samym zwiększeniem jej żyzności. Bakterie w płynnym preparacie BACTIM SŁOMA wytwarzają także liczne enzymy rozkładające zawartą w resztkach pożniwnych celulozę – podstawowy budulec roślin.

Poprzedni wpis

Następny wpis

Metody płatności: