Azot jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na wielkość oraz jakość plonu. Jest potrzebny roślinom jako materiał budulcowy białek oraz kwasów nukleinowych. Jest też składnikiem witamin, nukleotydów, alkaloidów oraz chlorofilu. W związku z tym, azot warunkuje prawidłowy rozwój roślin uprawnych.
Azot wiosną zaleca się stosować albo tuż przed lub podczas ruszenia wegetacji wiosennej roślin w zależności od kondycji upraw po zimie .W nawożeniu wiosennym upraw ozimych ważne jest uwzględnienie właściwości stanowiska, na którym uprawiamy rośliny ( odczyn, zasobność w składniki pokarmowe) oraz informacja o stosowaniu nawozów naturalnych i uprawianych przedplonów.
Pierwsza dawka azotu ma za zadanie pokrycie zapotrzebowania łanu, pobudzenie roślin do krzewienia oraz stworzenie optymalnego zapasu azotu w glebie, z którego rośliny będą korzystać przez dłuższy czas. We wczesnowiosennej dawce zawsze warto stosować nawozy oparte na dwóch formach azotu: azotanowej i amonowej.
Forma azotanowa oraz amonowa mają wpływ na prawidłowy rozwój roślin na starcie wegetacji wiosennej oraz w późniejszych fazach wzrostu. Forma azotanowa jest najłatwiej przyswajalną postacią tego pierwiastka. Zapewni ona szybką regenerację uszkodzonych podczas zimy młodych roślin oraz przyczyni się do stymulacji ich krzewienia.
Natomiast forma amonowa wspomoże budowę silnego systemu korzeniowego oraz wspomaga pobieranie takich pierwiastków jak: fosfor ,siarka, bor, krzem. Nawożenie zbóż ozimych azotem pozwoli roślinom w późniejszych fazach wzrostu na pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby.
Zmienione przepisy wprowadzają elastyczny wiosenny termin nawożenia w okresie od 1 lutego do 1 marca. Termin rozpoczęcia stosowani
a nawozów, po wejściu w życie Programu działań, związany jest z przejściem średniej dobowej temperatury w kolejnych pięciu dniach przez próg 3 stopni Celsjusza dla roślin zasianych jesienią, upraw trwałych, upraw wieloletnich i trwałych użytków zielonych oraz 5 stopni dla pozostałych upraw.
Poprzedni wpis
Następny wpis