Od czego zależy lepsze wykorzystanie składników pokarmowych z nawozów ?
Efektywności wykorzystania składników pokarmowych jest wyjątkowo istotnym aspekt ekonomiczny, i ekologiczny. Oznacza to minimalizację strat cennych składników pokarmowych z nawozów zależy to między innymi od :
-Ph gleby
w mocno zakwaszonych glebach nawet wysokie dawki nawozów mineralnych nie pomogą – rośliny nie będą w stanie pobrać niezbędnych ilości składników pokarmowych. Do tego warto pamiętać, że stosowanie dużych dawek nawozów mineralnych jeszcze bardziej zakwasza glebę. Z drugiej strony – również w przypadku zbyt wysokiego odczynu, część ze składników stanie się dla roślin niedostępna konieczne jest więc uregulowanie odczynu gleby – poprzez wapnowanie , dedykowanym nawozem przez nasza firmę jest wapno granulowane calc plus, calc 98 plus ,calmag 52 oraz wapna węglanowe
– Ilość wysianego nawozu
W nawożeniu roślin musimy pamiętać o tym, że zbyt duże ilości podanych pierwiastków mogą działać bardzo niekorzystnie na roślinę. W większości przypadków ,krzywa efektywności nawożenia w zależności od ilości użytego składnika nadmiar danego pierwiastka zaczyna być toksyczny dla rośliny. Może on też ograniczać dostępność innych składników pokarmowych , jest tak w przypadku np. glinu i żelaza, których zbyt duża ilość powoduje zablokowanie dostępności fosforu i molibdenu.
– stosowane dawek dzielonych
Z podstawowych składników pokarmowych NPK, największym wyzwaniem jest oszacowanie dawki azotu. Przede wszystkim ze względu na to, że niewykorzystany przez roślinę będzie wymyty a z kolei za mała dawka bardzo szybko przełoży się na ograniczenie wzrostu i rozwoju roślin, a w konsekwencji na spadek plonu.
– formę azotu
Chcąc zwiększyć efektywność wykorzystania składników pokarmowych warto zwrócić uwagę na formę stosowanego w nawozie pierwiastka. Szczególnie w przypadku azotu – występuje tu forma azotanowa (saletrzana), amonowa i amidowa. Azotanowa forma N działa najszybciej, więc nawożenie nią będzie najbardziej efektywne w trakcie intensywnego wzrostu,
Forma amidowa działa wolniej – potrzebuje więcej czasu, aby zaszły niezbędne procesy chemiczne i stała się ona dostępna dla roślin (forma amidowa musi się w glebie przekształcić w formę amonową, a następnie w azotanową).
– termin i warunki pogodowe
Powinny on być dostosowany indywidualnie do uprawy: gatunku, etapu wegetacji, ale też zapotrzebowania. Temperatura i woda do pobrania składników pokarmowych i ich efektywnego wykorzystania jest niezbędna ponieważ brak tych warunków powoduje wysokie straty zastosowanych nawozów
Azot jest podstawowym pierwiastkiem plonotwórczym. Dostarczany w nawozie Nitro Active plus+ korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu poprzez:
– intensyfikację przyrostu biomasy nadziemnej i systemu korzeniowego
– zwiększenie zawartości chlorofilu i intensyfikację fotosyntezy
– prawidłowy wzrost i rozwój roślin
– intensyfikację krzewienia zbóż
– intensyfikację wzrostu organów stanowiących plon (ziarniaki, nasiona, owoce, bulwy itd.)
– regenerację uszkodzeń po wystąpieniu czynników stresowych
– wzrost zawartości białka, cukrów, karotenoidów oraz witamin B1 i B2.
Dawkowanie :
– Rzepak ozimy 2-5 zabiegów Dawkowanie 4-6 l/ha
– Jęczmień paszowy ozimy, pszenica ozima , pszenżyto ozime, rzepak jary zboża jare
2-4 zabiegi Dawkowanie 4-6 l/ha
– Użytki zielone 7 l ha
to płynny nawóz o wysokiej koncentracji azotu (370 g N w 1 litrze), wzbogacony w magnez i mikroelementy. Stosowany w zabiegach dokarmiania dolistnego szybko dostarcza roślinom azot i inne składniki pokarmowe. Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach
nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe. Dostarcza azot, magnez i mikroelementy w formach łatwo przyswajalnych dla roślin w fazach największego zapotrzebowania na te składniki.
Poprzedni wpis
Następny wpis