Resztki pożniwne – pozostałości po zbiorze roślin uprawnych na polu. W zależności od gatunku rośliny są to korzenie, rozdrobniona słoma, odpady z młócki kombajnu, ziarno wykruszone podczas koszenia, niezebrane przez maszyny bulwy i korzenie roślin, liście.
Wartość resztek pożniwnych jest różna, w zależności od uprawianego gatunku. To oczywiście kolejny powód, aby zapobiegać monokulturze i wprowadzać gatunki, które oprócz aspektu finansowego przyczyniają się do „odpoczynku” gleby.
Resztki pożniwne stanowią bogate źródło składników pokarmowych, a ich odpowiednie zagospodarowanie po zbiorach i wykorzystanie jako nawóz przynosi wiele korzyści dla jakości gleby. Mają one pozytywny wpływ również na zasobność wody, co ze względu na częste susze w ostatnich latach jest kluczowe dla zachowania jej żyzności. Pozostawiając resztki pożniwne na polu, zachowujemy odpowiedni poziom próchnicy w glebie, która ogranicza parowanie wody. Zawarty w niej potas równie pozytywnie wpływa na magazynowanie wody i odporność roślin na stres.
Rozkład resztek pożniwnych można przyspieszyć i kontrolować stosując dedykowane produkty oraz konkretną dawkę azotu. Przykładem preparatu
rozpoczynającego i przyśpieszającego rozkład resztek pożniwnych jest BACTIM SŁOMA. Jest to środek posiadający w swoim składzie bakterie Bacillus subtilis szczep B00105 oraz Bacillus licheniformis szczep B00106 – czyli mikroorganizmy wyspecjalizowane w rozkładzie resztek roślinnych i pochodzące z naturalnego środowiska. Rozkład celulozy przez bakterie zawarte w opisywanym środku prowadzi do uwolnienia dużych il
ości glukozy stanowiącej pokarm dla rodzimych mikroorganizmów glebowych. Skutkiem użycia preparatu jest wzrost aktywności mikrobiologicznej gleby, a tym samym zwiększeniem jej żyzności. Bakterie w płynnym preparacie BACTIM SŁOMA wytwarzają także liczne enzymy rozkładające zawartą w resztkach pożniwnych celulozę – podstawowy budulec roślin.
Poprzedni wpis
Następny wpis