ZBIÓR SIANOKISZONKI
Sianokiszonka różni się od konwencjonalnej kiszonki tym, że zawiera więcej masy suchej. Sianokiszonka składa się zazwyczaj w ponad 50% z masy suchej, w przeciwieństwie do normalnych kiszonek, w których zawartość masy suchej wynosi pomiędzy 30 a 40%. Ważnym aspektem podczas produkcji sianokiszonki jest koszenie w odpowiednim czasie. Pasza zawierająca dużo łodyg i skoszona późno, nie nadaje się do produkcji sianokiszonki, ponieważ grube części łodyg nie pozwalają na utworzenie nieprzepuszczających powietrza bel kiszonki, a powietrze sprzyja rozwojowi pleśni oraz ponownemu nagrzewaniu. Właściwie przygotowana może pokryć nawet do 60% potrzeb pokarmowych przeżuwacza. Dlatego warto dobrze wybrać gatunki traw i sposób przechowywania sianokiszonki .
Masę na sianokiszonki można składować na różne sposoby:
– w pryzmie :
- metoda bardziej ekonomiczna, szczególnie opłacalna w dużych gospodarstwach rolnych,
- mniej pracochłonna i mniej czasochłonna,
- dobrze sprawdza się na łąkach naturalnych o zróżnicowanej jakości trawy, daje możliwość wymieszania różnej jakości trawy oraz lucerny, co polepsza jakość i wartość sianokiszonki,
- mniejsze zużycie folii,
- mniejsze zużycie paliwa poprzez szybsze mieszanie rozdrobnionego materiału w wozie paszowym.
Prawidłowo ubity materiał musi być odpowiednio zabezpieczony przed szkodliwym działaniem powietrza i wody. Właściwe przykrycie silosu chroniące kiszonkę to zabezpieczenie jej folią podkładową i folią właściwą. Zastosowanie folii podkładowej skuteczniej powstrzymuje dopływ powietrza po otwarciu. Folia ta jest lżejsza i bardziej elastyczna dlatego lepiej przyciąga i dopasowuje się do nierówności silosu. Przezroczysta folia, chroni również kiszonkę w obrębie ścian bocznych silosu i uniemożliwia dostanie się wody oraz powietrza w miejscach styku kiszonki ze ścianą silosu.
– w balotach :
-
- sprawdza się w mniejszych gospodarstwach, gdzie nie ma bazy magazynowej w postaci silosów,
- możliwość zbioru w różnych terminach,
- mniejsza zależność od warunków pogodowych,
- szybki proces zakiszania, baloty są mocno zbite, dobrze zagęszczone i od razu owinięte siatką, a następnie folią,
- sianokiszonka mniej podatna na straty, w trakcie skarmiania nie wymaga otwierania silosu i narażania masy na psucie się,
- łatwiejszy proces zadawania paszy dla krów w oborach lub na pastwiskach, pocięty balot jest łatwiej podzielić w trakcie skarmiania bydła,
- możliwość segregacji sianokiszonki w zależności od przeznaczenia, rodzaju uprawy, terminu pokosu.
- mniejsze ryzyko zagrzewania się sianokiszonki w okresie letnim.
Folie rolnicze i siatki do balotów powinny być na tyle elastyczne, aby można było przy ich pomocy ciasno owinąć zielonkę. Przy czym jednocześnie muszą być odporne na zerwanie i przetarcia. Oprócz tego powinna je wyróżniać wysoka odporność na działanie warunków atmosferycznych. Folie i siatki muszą wykazywać odporność na wahania temperatur oraz uszkodzenia, które mogą spowodować np. opady gradu. Wśród materiałów, które cechują takie parametry, wymienia się np. folie ENSIBAL, AGROEKO, AGRIFLEX ,SILOBAL oraz siatki RUBEN FN, JUTA, HELLAS NET oraz BALLENO.
Na folię zaleca się stosowanie dodatkowego obciążenia w postaci siatki ochronnej i specjalnych worków wypełnionych żwirem lub piaskiem. Zapewnia to odcięcie dopływu powietrza, zabezpiecza przed wsiąkaniem wody opadowej, gradem i ptakami oraz gwarantuje uzyskanie kiszonki najwyższej jakości.
Do lepszego zakiszenia sianokiszonki polecamy zastosować :
– EM PROBIOTYK
- produkt gotowy do użycia – zawiera żywe, aktywne mikroorganizmy oraz kwasy organiczne
- nie powoduje korozji sprzętu
- wspiera wytwarzanie w kiszonce pożądanych substancji
- ogranicza utleniania i grzanie się kiszonek na etapie skarmiania
- poprawia wartość sensoryczną kiszonek
- doskonale zakisza „trudny” materiał
Stosowanie:
- trawy: 0,5 – 1,0 l/t
- lucerna: 1,0 – 2,0 l/t
- kukurydza (masa roślinna, ziarno): 0,5 l/t
- młóto, wysłodki: 0,5 l/t
– CAN AGRI PREPARAT DO ZAKISZANIA 500G
- 5 gatunków bakterii fermentacji mlekowej
- 600 tys. bakterii/1g zakiszanego surowca
- Zawiera właściwy poziom bakterii do zakiszania w optymalnych i mniej sprzyjających warunkach pogodowych i technologicznych.
- Postać proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego: 500g/50 litrów lub 100g/10 litrów wody.
- Wydajność 100g/10 ton zakiszanej masy.
Stosowanie:
- Do stosowania w postaci roztworu wodnego: 500g/50 litrów lub 100g/10 litrów wody
- Stosować za pomocą aplikatora lub spryskiwać ręcznie warstwy na pryzmie lub w silosie
- Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin.
Moim zdaniem powyższe sposoby zakiszania sianokiszonki są jednym z najlepszych metod na długoterminowe przechowywanie paszy dla bydła.
Poprzedni wpis
Następny wpis