Czas na kukurydzę!
Kukurydza roślina z rodziny wiechlinowatych. Roślina należy do zbóż. Jest zbożem ciepło i światłolubnym. Kukurydza zwyczajna (Zea mays) jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. W Polsce pojawiła się w latach 70-80 XX wieku. Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt.
Ze względu na duże wymagania pokarmowe kukurydzy nawożenie musi być bardzo dokładnie zbilansowane. Nawożenie fosforem i potasem jest najbardziej efektywne, gdy nawozy są dobrze wymieszane z 10–20 cm warstwą gleby. Nawozy kompleksowe stosować najlepiej pod orkę – jesienią lub na glebach lżejszych – pod wiosenne uprawki przedsiewne, co najmniej 7–10 dni przed siewem ziarna. Jako firma z wieloletnim doświadczeniem polecamy pod kukurydzę nawozy marki Plus, a w szczególności nawóz fosforowy SUPER 20 PLUS Z SIARKĄ I BOREM.
Po przygotowaniu roli do siewu należy przejść do wyboru odmiany kukurydzy. Nasiona należy wybierać według kierunku użytkowania tj. na ziarno, kiszonkę lub odmiany dwukierunkowe. W naszej ofercie znajdą państwo właśnie te trzy rodzaje użytkowe kukurydzy. Są to odmiany dostosowane do klimatu Polskiego. Reprodukowana również w Polsce głównie w województwie świętokrzyski.
Ziarno trzy odmiany:
1. Malongo FAO 200-210 typ mieszańca trójliniowy, ziarno typu flint odmiana na słabsze gleby
2. Camaro FAO 240-250 typ mieszańca trójliniowy, ziarno typu flint-dent odmiana na gleby leżejsze
3. Piaff FAO 280 typ mieszańca pojedynczego, ziarno typu dent odmiana na gleby słabe
Odmiany wyżej wymienione charakteryzują się bardzo dobrym wigorem wiosenny, wysoką odpornością na suszę. Podczas zbioru na ziarno odmiany kukurydzy wykazują się niską wilgotnością 24-25%, oraz szybkim dosychaniem podczas suszenia. Co zmniejsz koszty suszenia.
Następną grupą są odmiany do użytkowania w dwóch kierunkach ziarno-kiszona: Rywal, Sulano, Conan, Skarb, Toacja oraz d
wie nowości:
1. Gabriella FAO 220-230 typ mieszańca pojedynczego, ziarno typu semi flint na gleby średnie. Dzięki dużej zawartości skrobi w ziarnie uzyskujemy bardzo energetyczną kiszonkę dla wysokowydajnych krów.
2. Obanga FAO 230-240 typ mieszańca pojedynczego, ziarno typu flint-dent poleca na gleby średnie. Rośliny wysokie z dużymi szerokimi liśćmi oraz bardzo dobrze wykształconej kolbie.
Trzecią grupą odmian na którą warto zwrócić uwagę są odmiany kiszonkowe. W naszym portfolio posiadamy aż cztery odmiany zalecane na wysokoenergetyczną kiszonkę tj, SM Ameca, SM Piast, Kosmal oraz nowość:
Camarinio FAO 240-250 typ mieszańca pojedynczego, ziarno typu dent/flint na stanowiska średnie. Odmian ta wykazuje podwyższoną odporność na fuzariozę oraz guzowatość kolb. Rośliny wysokie z dużymi dobrze wypełnionymi ziarnem kolbami. Odmiana o cesze Stay Green co wpływa na elastyczny termin zbioru.
Podsumowując. Już czas na wybór nasion kukurydzy do Naszych gospodarstw, proszę pamiętać, aby wybierać nasiona pod kątem własnych gleb. Zapraszamy również do kontaktu z naszymi doradcami Agro którzy dobiorą odmianę dopasowaną do profilu Państwa gospodarstwa.
Poprzedni wpis
Następny wpis