Siew kukurydzy – kiedy, jak i gdzie?

 

 

  1. Termin siewu kukurydzy:

W Polsce typowo siew kukurydzy przypada na okres od połowy kwietnia do końca maja, w zależności od regionu i panujących tam warunków klimatycznych.

Najważniejsze jest, aby gleba była wystarczająco ciepła do kiełkowania nasion i wzrostu roślin.

  1. Warunki glebowe i temperatury:

Temperatura gleby powinna ustabilizować się od 8°C i wyżej. To zapewnia równie wschody zarówno dla odmian typu DENT, jak i FLINT3.

Odmiany typu DENT wymagają minimum 8–10°C, aby zakiełkować, a optymalna temperatura to 12°C.

Odmiany typu FLINT wymagają minimum 6°C, a optymalne warunki to 8°C.

  1. Głębokość siewu kukurydzy:

Głębokość siewu waha się pomiędzy 2 a 8 cm, ale w praktyce najczęściej sieje się ją na głębokości 3–5 cm.

Głębokość siewu może być dostosowana w zależności od stanowiska i rodzaju gleby. Na glebach lżejszych siewamy na głębokość 3–4 cm, a na glebach cięższych na głębokość 4–6 cm.

  1. Optymalny moment siewu:

W przypadku suchej i ciepłej wiosny, termin siewu kukurydzy powinien być przyspieszony o około 7–14 dni.

Nie należy siać kukurydzy wcześniej niż to wskazane.

Pamiętaj, że prawidłowy siew kukurydzy ma ogromne znaczenie w uzyskaniu maksymalnego plonu. Wybierając termin, zwróć uwagę na warunki atmosferyczne i dostosuj go do swojego regionu i odmiany kukurydzy. Powodzenia w uprawie! 🌽🌱

 

W naszych punktach sprzedażowych mam dostępne jeszcze kilka popularnych odmian.

Piaff  FAO 280

Kierunek użytkowania: ziarno

Cechy odmiany:

  • mieszaniec pojedynczy,
  • ziarno typu dent,
  • znakomity stay green pozwala na wydłużenie okresu zbioru

Obsada roślin:

  • słabe gleby: 80 000 nasion/ha,
  • dobre gleby: 80 000 – 85 000 nasion/ha.

 

Zalety:

– bardzo wysoki potencjał plonowania o bardzo dobrym oddawaniu wody

– wysoka odporność na wyleganie

– odporna na choroby fysaryjne i głownię

– doskonale radzi sobie na słabszych stanowiskach

– Toleruje także chłody wiosenne

 

KUKURYDZA SM PIAST C1

Kierunek użytkowania: kiszonka, biogaz

Cechy odmiany:

  • odmiana trójliniowa,
  • ziarno typu semi dent,
  • najpóźniejsza z dostępnych na polskim rynku odmian typu stay-green.

Obsada roślin:

  • słabe gleby: 80 000 nasion/ha,
  • dobre gleby: 80 000 – 85 000 nasion/ha.

Zalety:

  • zadowalający plon kiszonki, rośliny osiągają dużą wysokość,
  • niższa od wzorca tendencja porażenia głownią,
  • odmiana osiąga wysoki plon suchej masy na terenie całego kraju,
  • cecha stay-green pozwala na późniejszy zbiór odmiany.

 

 

Gabriella FAO 220-230

 

Odmiana o doskonałej tolerancji na chłody wiosenne, zapewniając bezpieczną uprawę na terenie polski. Rośliny o wysokiej zdrowotności w typie generatywnym zapewniają stabilne plonowanie ziarna i wysoko jakościową produkcję kiszonki.

  • dobra tolerancja na chłody wiosenne pozwala na bezpieczną uprawę w różnych regionach polski,
  • zapewnia wysoki i stabilny plon ziarna,
  • duże dobrze za ziarnione kolby w produkcji kiszonkowej zapewniają wysoką zawartość energii w kiszonce,
  • rośliny wysokie odporne na wyleganie,
  • wysoka zdrowotność roślin, kolby odporne na porażenie fuzariozą i głownią.

 

 

TONACJA FAO 220-230

KIERUNKI UŻYTKOWANIA

  • ziarno, kiszonka, grys,  bioetanol,  biogaz

PROFIL AGRONOMICZNY

  • bardzo dobry wzrost początkowy
  • tolerancja na suszę – dobry
  • stay green – średnia
  • dry down – dobry

 

ZALECANA OBSADA

  • kiszonka 95 000 – 100 000 roślin/ha
  • ziarno i CCM 80 000 roślin/ha

 

WYMAGANIA GLEBOWE

  • toleruje słabsze ziemie

ZDROWOTNOŚĆ

  • Fuzarioza kolb – bardzo dobra
  • Głownia guzowata – bardzo dobra

ZALETY

  • wg wyników badań niemieckich bardzo dobra strawność całych roślin w uprawie na kiszonkę
  • stabilność plonowania

 

 

 

 

Metody płatności: