ZAKISZANIE KUKURYDZY

Proces kiszenia

Polega na zakwaszeniu masy roślinnej kwasem mlekowym wytwarzanym przez bakterie . Przy odpowiednim stężeniu kwasu mlekowego kiszonka nie psuje się i można ją długo przechowywać.  Jednym z produktów do zakiszania jest kukurydza,  jest ona  dobrym  źródłem energii dla trzody chlewnej i bydła. Zwiększa wydajność mleka oraz jakość dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu. Wspomaga przyrost masy bydła opasowego Zakiszanie ziarna kukurydzy jest sposobem, który pozwala uniknąć dodatkowych kosztów, jednocześnie umożliwia zachowanie niezbędnych walorów odżywczych.

Kukurydza na kiszonkę najlepsza jest gdy sucha masa w ziarnie jest wyższa niż 60%. Lepiej jednak zaczekać aż masa w całym ziarnie będzie stanowić 70-75% ale aby nie przekraczała 75% . Zakiszanie powinno odbyć się w przeciągu 12 do 24 godzin po skoszeniu. Do uprawy kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę należy dobrać odpowiednie odmiany, powinno zwrócić się uwagę na długość okresu wegetacji, typ uziarnienia czy zachowanie zielonej masy do momentu zbioru. Bardzo ważna jest także  gęstość siewu, ochrona  roślin, nawożenie. Na jakość paszy wpływają również czynniki które są  niezależne od rolnika np. warunki pogodowe, dostępność wody w okresie wegetacyjnym, temperatura powietrza. Zakiszanie  można przeprowadzać na trzy sposoby. Duże znaczenie ma też rozdrobnienie kukurydzy. Staranne pocięcie roślin na sieczkę o długości 8–10 mm ułatwi ubijanie zakiszanego surowca. Im materiał jest bardziej wysuszony, tym krótsza powinna być sieczka.

Zakiszanie można przeprowadzić na trzy sposoby:

Zakiszanie  kukurydzy w rękawie  duże znaczenie ma też rozdrobnienie kukurydzy. Staranne pocięcie roślin na sieczkę o długości 8–10 mm ułatwi ubijanie zakiszanego surowca. Im materiał jest bardziej wysuszony, tym krótsza powinna być sieczka. Ziarniaki także należy rozgnieść, aby mogły być dobrze wykorzystane przez zwierzęta. Metoda ta nie przynosi dużych strat materiału w czasie kiszenia. Uszczelniając odpowiednio rękaw, uzyskamy dobrej jakości kiszonkę z zachowanymi walorami odżywczymi. Takie kiszenie umożliwia również odpowiednie zagęszczenie materiału. Zapewnia to prawidłowy przebieg fermentacji.

Zakiszanie kukurydzy na pryzmie przy robieniu pryzmy konieczne jest odpowiednie przykrycie i odpowiednie ubicie ziarna .Inaczej powietrze zostawione pod folią zwiększą straty materiału. Folia, którą należy szczelnie okryć kiszonkę, uchroni ziarno przed dostaniem się wody i tlenu.

Zakiszanie kukurydzy w belach zakiszanie kukurydzy w belach jest dobrym rozwiązaniem ,ponieważ  jest mniej strat w paszy. szybsze zużycie paszy. Dobre rozwiązanie dla mniejszych rolników ze względu na wagę beli ,waga jedna bela około jednej tony.

Do bardziej efektywnego i  trwalszego zakiszenia kukurydzy zaleca się stosowanie zakiszaczy ,które wspomogą  proces fermentacji .Ograniczają utleniania i grzanie się kiszonek. Przedstawię kilka produktów : 

EM Zakiszacz-łatwy i bezpieczny w stosowaniu. Przyspiesza zakiszanie pasz o wysokiej zawartości białka (trudno zakiszające się). Pozwala na uzyskanie wysokiej jakości kiszonki, przy niewielkich nakładach.

Stosowanie:

  • Kukurydza na kiszonkę : od 0,4L do 0,6L/na 1 ha

Em Zakiszacz 20 l

 Silac -Preparat  Silac  strong  zawiera bakterie umożliwiające prawidłowe zakiszenie materiału zarówno przy dobrych, jak i gorszych warunkach pogodowych. Wybrane szczepy, produkując kwas mlekowy, powodują bardzo szybkie obniżanie PH zakiszanego materiału  i możliwość użycia  już w ciągu kilku tygodni.

Stosowanie:

  • Opakowanie na  50 l  wody ,wystarczy  na zakiszenie 50 t surowca.

Silac Strong 500g

Sorbosil -preparat do zakiszania i konserwacji kiszonek z traw, roślin motylkowych i kukurydzy.

0,75 l na 1 t kukurydzy.

       Uważam ,że kiszonki są dobrym rozwiązaniem w hodowlach ,zarówno w gospodarstwach zajmującą się produkcją mleka ,w hodowli bydła opasowego jak i tuczników. Jest dużym źródłem białka i tłuszczu.

Metody płatności: